top of page
  • Writer's pictureHomes. Igualitaris

Manifest d'Homes Igualitaris a favor de la pau



Des del 24 de febrer passat assistim a la invasió d'un estat per un altre, una guerra transmesa diàriament des dels mitjans i les xarxes socials. A les imatges i a les referències dels textos apareixen cares i noms d’homes. La realitat, però, és que hi ha un total de -si més no- 33 conflictes bèl·lics al nostre planeta actualment, encara que no tinguin la repercussió mediàtica de la Guerra d'Ucraïna. 33 situacions de la violència més mortal; 33 situacions en què homes usen armes per atacar persones; homes, en la seva àmplia majoria, que decideixen i executen la violència contra altres homes, dones i infants. La violència en les seves múltiples formes és i ha estat històricament originada, llevat de molt escasses excepcions, per homes Per què?


Hi ha una cosa molt masculina a la guerra; les armes blanques (fletxes, punyals, espases...), les armes de foc (rifles, metralladores, fusells...), algunes armes més sofisticades (canons de precisió, míssils d'alt abast) tenen alguna cosa en comú: totes tenen forma fàl·lica. L'energia primitiva masculina, com a potència transformadora, semblaria que no se sap canalitzar adequadament. Semblés que transformar passa per destruir, per matar. Només cal que ens fixem en el cinema d'acció: hi ha innombrables escenes d’agressió entre malvats i herois; la violència es presenta com a forma bàsica de la relació entre homes.


Des d'Homes Igualitaris som conscients del protagonisme aclaparador dels homes en la guerra i en la violència en general, especialment en les múltiples manifestacions que les guerres tenen contra les dones. Som conscients de l'herència violenta del patriarcat, del dany ocasionat a tots els gèneres. És un dany que mata, viola, mutila i margina les dones i els homes que no volen entrar al seu joc, com els desertors i els insubmisos; un dany que també patim els homes, condicionant-nos i limitant-nos a un masclisme del qual no sempre som conscients.


Per això manifestem la nostra més profunda repulsa a tot acte violent, en particular les guerres; manifestem la necessitat de fer sorgir maneres de ser home igualitàries, respectuoses, corresponsables, sensibles als problemes aliens, valentes a l’hora de reconèixer els nostres conflictes interns com a primer pas per evolucionar, per transformar-nos, per desmuntar la masculinitat tradicional. Cal canviar el món, però donem suport a les formes de lluita no violentes, les que mouen consciències des de la persuasió i no des de la por o la coacció. Només des de la pau interior de cada home cal pensar en un futur on la guerra sigui només un mal record.


Homes Igualitaris - AHIGE Catalunya

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page