top of page
  • Writer's pictureHomes. Igualitaris

Homes a la defensiva

Cada mes la revista digital A cel obert cedeix una columna a Homes Igualitaris. Aquest és l'article publicat el juliol de 2023.


La idea que tots els homes tenim patrons masclistes no implica que tots els homes siguem violents o hàgim comès actes de violència contra les dones. Els missatges feministes i culpabilitzadors de manera genèrica sembla que posen molts homes a la defensiva. Uns homes a la defensiva que acabem donant l’esquena a una lluita per la igualtat que hauria de ser global i universal.

El missatge feminista, de manera general, implica un qüestionament de les estructures i les dinàmiques de poder existents a la societat, les quals han beneficiat històricament els homes en detriment de les dones. Això pot ser difícil de reconèixer o d’acceptar, ja que molts homes no ens adonem dels avantatges que tenim per la nostra condició de gènere, com ara l'accés més fàcil a certes posicions laborals, salaris més alts, o menys pressió social per assumir tasques de cura i responsabilitats familiars. Tot plegat sovint fa que els homes ens sentim atacats, incòmodes o amenaçats per la possibilitat de perdre privilegis i posicions de poder, o simplement per ser assenyalats.

És important tenir en compte que la societat ha establert determinats rols de gènere i expectatives envers homes i dones, que molts homes hem après i internalitzat durant tota la nostra vida. El missatge feminista pot ser interpretat per alguns homes com una crítica directa a la nostra masculinitat o identitat de gènere, i això ens posa a la defensiva. I un home a la defensiva sempre acaba o desimplicat o ofès.

La intenció del feminisme inclusiu és suggerir que tots els homes tenim aquests patrons masclistes que es manifesten en un ventall divers de creences, actituds i comportaments, que tots estem immersos en una cultura que promou la discriminació i la desigualtat de gènere, i que això és una cosa que afecta totes les persones, homes i dones. El que es vol dir és que la societat, i els homes en particular, s'ha beneficiat durant molts anys d'un sistema que dona més poder i privilegis als homes, en detriment de les dones. Aquesta desigualtat s'ha reflectit en la manera en què els homes hem estat socialitzats, amb molts missatges subtils i no tan subtils que transmeten la idea que els homes som superiors a les dones i que mereixem un tracte diferent.

Per tant, tots tenim la responsabilitat de reconèixer aquestes actituds i comportaments masclistes que formen part del nostre sistema cultural i de la nostra mentalitat i cal treballar per combatre'ls. Això implica que els homes també hem de ser part de la lluita contra les violències masclistes, ja que no es tracta només d'un problema de les dones, sinó de tota la societat. De fet, és “un problema dels homes que pateixen les dones”, amb paraules de Saramago.

Per això, és important que els homes reconeguem la nostra responsabilitat en aquesta qüestió, que ens sentim concernits, i que actuem per canviar els patrons masclistes que han estat incrustats en la cultura. Això inclou escoltar les veus de les dones, tractar els altres amb respecte i empatia, i assumir un paper actiu en la lluita contra les desigualtats i les violències de gènere.

Finalment, és important recordar que el missatge feminista no està dirigit contra els homes com a col·lectiu, sinó contra un sistema de desigualtats i discriminació que afecta tothom. El missatge feminista busca la igualtat i la justícia per a totes les persones, independentment del seu gènere. Per tant, els homes també tenim el deure de ser aliats en aquesta lluita i treballar junts per aconseguir un món més just i igualitari.

Xavi Padrissa és membre d'Homes Igualitaris

216 views0 comments

Comments


bottom of page