top of page
  • Foto del escritorHomes. Igualitaris

Estimar a un home


Imatge per Iwat1929


L’homofòbia és un principi organitzador de la definició de masculinitat. La masculinitat es construeix com a oposició al mon femení i allò que representa. Així, des de ben petits als homes els hi fa por veure’s com un efeminat. S’avergonyeixen de no ser virils. L’homofòbia, la por a ser vist com a gai, no com un home de veritat, socialitza i encotilla els nois en uns mandats de masculinitat asfixiants. Sovint també l’homofòbia interioritzada regeix la vida de molts homes homosexuals. Molts s’encongeixen, s’amaguen en públic i tracten de dissimular la ploma o l’estimació i el desig que senten per un altre home.

L’homofòbia és violència. Alguns homes proclamen la seva virilitat tractant de suprimir qualsevol in dici que s’allunyi del que és con siderat “normal” en un home. La violència contra els homes gais i efeminats tracta de restablir un dels mandats de la masculinitat hegemònica, la heterosexualitat. Ser gai o efeminat és subversiu per l’ordre establert.


Algú podria pensar que els mariques estan més “tolerats” avui en dia perquè tenim presentadors o ministres que no amaguen la seva orientació sexual. Tot i així, les agressions a persones homo sexuals creixen any rere any, com assenyalen les incidències registrades en l’Observatori Contra l’Homofòbia. No només es tracta de la violència física o verbal. La violència institucional i la discriminació laboral també afecten les persones que dissenteixen de la heterosexualitat.


Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra mostra que els homes homosexuals que viuen en parella pateixen un desavantatge salarial respecte als homes heterosexuals. Els autors de l’estudi destaquen que la bretxa salarial per orientació sexual és per la discriminació dels homosexuals en el mercat de treball i no per altres factors sociodemogràfics.

El 17 de maig és el dia internacional contra la homofòbia, transfòbia i bifòbia. Es celebra el dia que, en 1990, la OMS va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Tot i els avenços, que també hi són, és un dia, com tot els dies de l’any, per denunciar la discriminació que pateixen les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals.


Paco Abril

Homes Igualitaris de

(AHIGE Catalunya)

www.homesigualitaris.cat


Article aparegut en primer lloc a la revista "A cel obert"

18 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page