Cada mes la revista digital A cel obert cedeix una columna a Homes Igualitaris. Aquest és l'article publicat el desembre de 2022.
Estem davant d’una situació cada cop més al límit pel que fa a l’ecologia i la sostenibilitat del planeta. La crisi ecològica i el canvi climàtic són evidents, els notem, els palpem cada cop més. Hi ha una relació estreta entre el sistema patriarcal, el capitalisme extractivista i la masculinitat que tracta de dominar la natura. Els homes representen i simbolitzen aquest domini de la natura que l’esgota i maltracta. La violència que exercim contra la natura és una prolongació de la violència masclista. Igual que invisibilitzem, violentem i explotem les dones, ho fem amb la natura. La tractem de dominar, controlar, explotar i destruir. Bolsonaro al Brasil tractava de treure profit de l’Amazones destruint-lo; a molts països s’esgoten els recursos; s’utilitzen tècniques com el fracking que contaminen la natura. La paradoxa va ser quan en la darrera cimera del clima, COP 27, celebrada a Egipte, molts dels líders mundials que es van reunir, la majoria homes, van arribar en jet privat, que contamina deu vegades més que un avió.
No hi ha gaire temps, ens diuen organitzacions vinculades a la defensa de la natura, està en joc la vida de milions de persones, potser l’extinció de l’espècie humana. No calen pegats, sinó un canvi de paradigma que passi pel canvi de la masculinitat hegemònica dominant, vinculat també al desballestament del sistema patriarcal i el capitalisme extractivista. S’ha de descentrar l’esser humà, l’home, i situar-ho al mateix nivell que els altres essers vius i apostar pel bé comú de tots els essers que habiten el planeta.
Reivindiquem, per tant, (re)construir les masculinitats des d’una perspectiva ecofeminista, posar en valor les ecomasculinitats. És a dir, la renúncia d’actituds, valors i pràctiques vinculades a la virilitat que són perjudicials per al planeta. S’han de posar les cures al centre de la vida dels homes. L’essència del ser humà és tenir cura per poder sostenir la vida. Ens hauríem d’imbuir d’aquests principis, sense més demora; actuar des de l’àmbit personal, en la vida quotidiana i pressionar perquè els nostres representants polítics prenguin les decisions adequades per acabar amb aquesta carrera boja de l’home per destruir la natura.
Paco Abril, membre d'Homes Igualitaris
Comentários