top of page

MANIFEST DEL DIA DEL PARE IGUALITARI

19M. CELEBREM EL DIA DEL PARE IGUALITARI

Per la paternitat corresponsable i sense privilegis

#acasaicorresponsable

Des del moviment d'homes per la igualtat dediquem tots els anys la celebració de l'19 de març, Dia del pare igualitari, a reivindicar el canvi del model tradicional de pare proveïdor, autoritari i absent de la criança al del pare cuidador, afectiu i corresponsable. Un pare que es compromet, que escolta, que acompanya, que té cura, que gaudeix de la criança, que s'ocupa de les tasques domèstiques i renuncia als privilegis que li concedeix el patriarcat.

En aquesta celebració fem generalment denúncia, en sintonia amb el moviment feminista, dels obstacles que encara dificulten aquest canvi ple a què aspirem. Però aquest any, a causa de les excepcionals mesures individuals i socials de protecció contra la pandèmia del coronavirus, volem al·ludir especialment a les tasques de cures que es fan ara més imprescindibles que mai.

Aquesta crisi d'emergència social - com d’altra banda també les crisis personals-  ens posa davant el qüestionament d'actituds, valors, rols i comportaments associats a la masculinitat tradicional patriarcal. Els atributs “masculins” associats a posar la mirada cap enfora, sobre allò social, sobre el poder, el distanciament emocional, la competició, el risc i tants altres resulten ara inútils i fins i tot disfuncionals per afrontar la bufetada que la natura ens acaba de donar.

És el moment d'assumir més tasques de cures que mai, de repartir equitativament les tasques domèstiques, de posar l'atenció en les petites coses de cada dia, d'escoltar les necessitats de les persones amb les que estem compartint aquests dies de confinament, d'atendre tant a les necessitats pròpies com a les dels altres, de pensar en el bé comú, d'aturar-nos i gaudir dels detalls, de preocupar-nos per la nostra família i amistats, d'evitar riscos i ser prudents, d'acceptar la nostra vulnerabilitat, d'imaginar, d'estimar. En definitiva d'afrontar aquesta revolució interior que encara tots els homes tenim pendent.

AHIGE, 19 de març 2020

bottom of page