A partir de maig de 2021

|

Presencial/Online

Nous cursos d'Homes Igualitaris

Ampliem la nostra oferta formativa amb dos nous cursos sobre lectures de clàssics del feminisme i sobre les masculinitats.

Registration is Closed
See other events
 Nous cursos d'Homes Igualitaris

Horari i Lloc

A partir de maig de 2021

Presencial/Online

Descripció de la activitat

1- CURS DE REFLEXIÓ SOBRE LES MASCULINITATS

Alejandro Sánchez-Sicilia

 • Cada 3r dilluns de mes, de 18 a 20 hores.
 • Inici del curs: 17 de maig de 2021
 • Modalitat: presencial i online mentre hi hagi confinament comarcal.
 • Participants: només per a socis de HI.
 • Preu: gratuït.
 • Inscripcions a info@homesigualitaris.cat

Per què pot tenir interès un curs de reflexió sobre les masculinitats?

Els enfocaments de gènere provoquen malestar. Incomoden perquè qüestionen els nostres llocs al món, ens obliguen a ressituar posicions subjectives, és a dir, identitats i relacions entre les unes i les altres.

Si analitzem les transformacions socials dels darrers anys, i especialment mirem les pràctiques violentes amb què molts homes han tractat de reafirmar la seva pròpia virilitat, podem notar que la masculinitat està en una crisi. Crisi que es fa especialment visible en la violència cap a les dones, però que es relaciona també amb diferents malestars de gènere experimentats pels propis homes. Els enfocaments de gènere han permès posar atenció en això.

Fins fa poc, el focus d'atenció en perspectives de gènere havia estat centrat únicament en les dones i en la feminitat. La masculinitat i els seus valors havien quedat intocables. Es va fer necessari aleshores crear models que oferissin nous llocs i rols, més equitatius i més lliures de violència, que no només s'enfoquessin en l'experiència de la dona.

Aquests nous models són el que anomenem masculinitats igualitàries, o dissidents, o antipatriarcals. Aquests models sorgeixen com a alternativa a la masculinitat hegemònica. El terme de "masculinitat hegemònica" fa referència a les conductes de masculinitat dominants, el que inclou els models més tradicionals de dominació per gènere basats, per exemple, en mandats com "els homes no ploren", "sempre són valents", "no poden ser femenins", "inqüestionablement heterosexuals", etc.

En altres paraules, es tracta dels valors, les creences, les actituds, mites, estereotips o conductes que legitimen el poder i l'autoritat dels homes sobre les dones, i sobre tots els altres que no siguin homes blancs heterosexuals.

Plantejament i contingut

La masculinitat hegemònica és la que ha donat origen a tota una forma d'organització política i social basada en la idea del lideratge de l'home i el predomini de la cosmovisió d’aquest sobre les altres formes de vida. Per això us proposem desemmascarar aquesta masculinitat hegemònica, des de la més evident fins a la més soterrada –els micromasclismes- per poder reconfigurar la nostra identitat amb nous models.

Aquest grup amb periodicitat mensual es presenta com un espai on compartir dubtes, reflexions, aportacions i interrogants sobre temàtiques d'actualitat on les masculinitats siguin interpel·lades: paternitats, relacions interpersonals, sexualitat, afecte, emocions, rols...

Amb aquest objectiu s'empraran articles periodístics i acadèmics, publicacions a les xarxes socials i altres materials que suposin una mirada transcendent en la manera com comprenem el món que ens envolta, sempre amb perspectiva de gènere -en concret, la que faci referència als fenòmens de les masculinitats-, procurant que la temàtica de les sessions respongui així mateix a debats, informacions i punts de vista actuals, sempre amb la complicitat de les aportacions personals dels participants al curs.

2 - CURS SOBRE LECTURES DE CLÀSSICS DEL FEMINISME 

Josep Maria Lozano

 • Cada 4t dissabte de mes, de 10 a 13 hores.
 • Inici del curs: 22 de maig de 2021
 • Modalitat: presencial i online mentre hi hagi confinament comarcal.
 • Participants: obert a homes i dones.
 • Preu: gratuït per a socis d’HI; gratuït per a acompanyats de socis de HI; 15€/sessió per a no socis o 40€/cada 3 sessions.
 • Inscripcions a info@homesigualitaris.cat

Amb aquest curs pretenem visualitzar la història i el moviment feminista com un dels processos revolucionaris que més canvis socials ha produït al llarg de la història. Igualment analitzem el potencial que conté per desenvolupar alternatives als sistemes socioeconòmics que han generat i segueixen generant models de desigualtat, opressió i marginalitat.

Per què pot tenir interès un curs sobre la història del feminisme?

 • La revolució feminista en essència és una lluita contra l'estructura patriarcal, sobre la qual es construeix el capitalisme amb la pretensió d'oferir un model alternatiu de valors que faci possible la igualtat entre els sexes.
 • El moviment feminista és una lluita contra l'opressió i no tan sols sobre la dona, sinó que va més enllà dels sexes, incloent races, cultures, classes socials i tota possible explotació com la pròpia naturalesa.
 • La història del feminisme ens permet analitzar conceptes com essència, identitat o gènere els quals no són elaboracions naturals, sinó que estan altament contaminats per la cultura.
 • La història del feminisme l'hem plantejat a través de lectures o comentaris sobre les obres clàssiques del feminisme. Unes obres seleccionades de forma cronològica per anar veient com emergeix i evoluciona aquest moviment.
 • La història del feminisme és també un reconeixement i una posada en valor de les moltes autores que des de les seves teories i el seu activisme han donat vida a aquest moviment. Una manera de visualitzar infinitat de noms que la història patriarcal ha deixat ocults o ha tingut menystinguts.
 • Amb la història del feminisme volem reivindicar la necessitat que un moviment tan transcendental com el aquest ha de tenir un lloc preferent en els plans d'estudis per poder ser inclòs com a àrea de coneixement des de la primària.

Per què específicament els homes han de conèixer la història del feminisme?

En primer lloc, per una qüestió de justícia cap a les dones: tenim un deute històric a saldar; en segon lloc, per entendre en tota la seva intensitat la qüestió del moviment feminista; i en un tercer lloc, com una forma de construir nous valors en la masculinitat que possibilitin un home nou.

És de justícia que els homes coneguem aquesta història per entendre que durant segles el nostre posicionament davant de les dones les ha impedit la possibilitat d'una construcció en llibertat com a éssers humans. Han estat segles d'opressió posant barreres i deixant només la possibilitat de realitzar-se com a esposes