top of page

MANIFEST 21 D'OCTUBRE: DIA DELS HOMES CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Bona nit, companyes i companys,

Avui ens reunim aquí, com a homes, per manifestar-nos públicament en contra de les violències masclistes i els feminicidis. En primer lloc, volem assenyalar que si estem aquí és gràcies a les companyes feministes; elles ens van obrir els ulls i van fer les primeres esquerdes a la cuirassa rovellada de la masculinitat hegemònica. El seu coratge, la seva lluita i el seu treball són el nostre referent.

Des de principi d’any, a Catalunya s’han comés 14 feminicidis i a tota Espanya 81, segons dades de feminicidio.net. Tanmateix, el telèfon d’atenció a dones maltractades 900 900 120 porta rebent durant aquest any més de 7300 trucades des de Catalunya. Les conseqüències de les violències masclistes són terribles; les dones que pateixen aquestes violències viuen atemorides. Malauradament, aquestes agressions i assassinats només són la punta de l’iceberg de totes les violències masclistes que es produeixen a la nostra societat. La violència simbòlica, econòmica, emocional i, finalment, física, que pateixen diàriament les dones són l’evidència d’un sistema estructuralment injust, que històricament ha sotmès i explotat les dones i que busca mantenir aquesta desigualtat.

La superació d'aquestes violències, imbricades amb el nostre sistema econòmic i cultural, topa massa sovint amb la resistència estructural dels homes, quan ens neguem a renunciar als nostres privilegis i evolucionar cap a una societat més igualitària. Els agressors no són malalts, no són homes estranys ni antisocials: són homes comuns, ciutadans normals i corrents, en molts casos modèlics i que gaudeixen de reconeixement social.

La violència també és possible, doncs, gràcies a la complicitat i la tolerància de la resta d’homes. Però la por, l’egoisme o una mal entesa solidaritat masculina no poden ser excusa per desentendre’ns d’aquesta realitat. Els micromasclismes de cada dia, així com qualsevol gest, actitud o comentari pejoratiu que menystingui les dones, augmenten la permissivitat i legitimen els maltractaments. No valen excuses, negacions ni justificacions; és hora de responsabilitzar-nos de les nostres emocions i conductes. Ara cal destruir la camaraderia i complicitat masclista, cal renunciar als privilegis, deconstruir la nostra masculinitat tradicional i construir-ne una d’alternativa, basada en el respecte, l’afecte i l’estima.

Ens hem aturat a pensar si podem fer alguna cosa més d’allò que ja fem per a treballar contra les violències masclistes? Aquesta és la pregunta que enviem alguns homes cap a la resta d’homes de la societat i també cap a les administracions públiques. Perquè també creiem que la millor prevenció de les violències masclistes és desenvolupar polítiques públiques adreçades als homes per erradicar aquestes violències conjuntament i sense reduir les que ja es fan adreçades a dones.

Nosaltres, homes a favor dels homes, de la igualtat i contra les violències pensem que davant del masclisme “EL SILENCI ENS FA CÒMPLICES”. Perquè “EL MASCLISME MATA”. Perquè PREVENIR LES VIOLÈNCIES MASCLISTES HA DE SER UNA PRIORITAT POLÍTICA!

Visquem sense violència, estimem sense violència!

Fem-ho per elles i per nosaltres.

NI UNA MENYS!

Barcelona, 21 d’octubre de 2019.

bottom of page